Siirry sisältöön

Mallisäännöt

Edelliset vesiosuuskunnan mallisäännöt laadittiin vuonna 2002. Niitä päivitettiin osittain vuonnaKun uusi osuuskuntalaki (421/2013) tuli voimaan, tarvittiin uudet mallisäännöt, jotka vastasivat muuttuneita säännöksiä.
Uudet mallisäännöt valmisteltiin vuosina 2017 – 2018. Valmistelu tapahtui työryhmässä, johon kuuluivat Anne Kontkanen, Osuustoimintakeskus Pellervo ry, Vesa Arvonen, Suomen vesihuolto-osuuskunnat ry (SVOSK), Joni Vihanta, Kannuksen vesiosuuskunta, ja Anneli Tiainen, Suomen Vesilaitosyhdistys ry (VVY).
Mallisääntöjen tarkoituksena auttaa sääntöjen laatimisessa, kun osuuskuntaa perustetaan. Lisäksi mallisääntöjä tarvitaan, kun olemassa oleva vesiosuuskunta päivittää tai muuttaa sääntöjään.
Vesiosuuskunta on vesihuoltolain (VHL,119/2001) määritelmän mukaan vesihuoltolaitos, jos se huolehtii vesihuollosta kunnan hyväksymällä toiminta-alueella (3 §). Kunta hyväksyy tarvittaessa toiminta- alueen vesihuoltolain 8 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Vapaamuotoinen sopimus ei ole vesihuoltolain mukainen toiminta-aluepäätös. Jos vesiosuuskunnalla ei ole vesihuoltolain mukaista toimintaaluetta, kiinteistöillä ei ole velvollisuutta liittyä sen verkostoon eikä sen ole pakko liittää kiinteistöjä verkostoonsa.
Vesiosuuskunnat voivat hyödyntää näitä mallisääntöjä laatiessaan omia sääntöjään. Mallisääntöjen soveltaminen ei riipu siitä, onko kyse vesihuoltolain mukaisesta vesihuoltolaitoksesta vai muusta vesiosuuskunnasta. Soveltamiseen ei myöskään vaikuta, mitä vesihuoltopalveluita vesiosuuskunta tarjoaa. Kuten osuuskuntalaissa, mallisäännöissä keskitytään lähinnä hallinnollisiin ja taloudellisiin asioihin.
Mallisäännöt tuskin soveltuvat suoraan millekään vesiosuuskunnalle, mutta niistä saa apua, kun mietitään, mitkä asiat tulee tai on tarpeen sisällyttää vesiosuuskunnan sääntöihin.