17.5.2024
Juuri valmistunut uusi väliraportti vesilaitosten sisäilman radonmittauksista
Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo Suomessa työpaikkojen radonpitoisuuksia ja työntekijöiden radonaltistumisia.
Pienten vesilaitosten osalta raportti löytyy täältä
2.1.2023
24.10.2022
16.7.2022
12.3.2022
Pellervon päivä 7.4.2022 Sokos Hotel Tripla, Helsinki
Tapahtuman hinta on 60 e (sis. aamu-ja päiväkahvit, lounaan ja cocktails-tarjoilun)
ilmoittaudu viimeistään 1.4.2022
7.3.2022
Kansallisen
vesihuoltouudistuksen toteuttamiseksi laaditaan
toimeenpanosuunnitelma. Toimeenpanosuunnitelmassa tarkennetaan
vesihuoltouudistuksen ohjelmassa linjattuja tavoitteita ja suunnitelmaa
päivitetään jatkossa säännöllisesti. Kaikilla alan toimijoilla on
mahdollisuus kommentoida 22.2.2022 ajanhetken versiota, esimerkiksi
ehdottamalla toimenpiteiden muokkausta tai kokonaan uusia toimenpiteitä.
Kommentointiaikaa on 31.3.2022 saakka.
Lisätietoja sekä linkki kommenttilomakkeeseen ja luonnos toimeenpanosuunnitelmasta löytyy osoitteesta https://mmm.fi/vesihuoltouudistus
5.3.2022
Sami
Karhu on päättänyt siirtyä sivuun Osuustoimintakeskus Pellervon
toimitusjohtajan tehtävistä 1. huhtikuuta alkaen. Suomen
Vesihuolto-osuuskunnat ry kiittää Samia erittäin hyvästä yhteistyöstä
tähän mennessä ja toivoo yhteistyön jatkuvat myös tulevaisuudessa
5.3.2022
Lausuntopyyntö Juomavesidirektiivin täytäntöönpanosta Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi terveydensuojelulain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Lausunto pyydetään antamaan viimeistään 8.4.2022 vastaamalla lausuntopalvelu.fi:ssä julkaistuun lausuntopyyntöön oheisen linkin kautta https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=b908a9cf-351a-4cb9-a907-15b687efceda&proposalLanguage=da4408c3-39e4-4f5a-84db-84481bafc744
20.4.2021
Osuuskuntien kokoukset
Poikkeuslaille jatkoa: vuosikokokokouksen voi pitää vielä syyskuussa
10.3.2021
Osuuskuntien kokoukset 2021
Eduskunta hyväksyi lokakuun 2020 alussa yhteisöjen kokouksia poikkeuslain (677/2020), jota sovelletaan 30.6.2021 mennessä pidettäviin osuuskunnan- ja edustajiston kokouksiin. Poikkeuslaki vastaa sisällöltään pienin muutoksin keväällä 2020 annettua poikkeuslakia, jota sovellettiin 30.9.2021 mennessä pidettyihin osuuskunnan /edustajiston kokouksiin. Olennaisin muutos aikaisempaa lakiin on siinä, että voimassa olevan poikkeuslain mukaan osuuskuntien on pidettävä osuuskunnan kokoukset osuuskuntalain tai sääntöjen mukaisten määräaikojen puitteissa. Lue lisää kuvasta aukeavasta linkistä
Osuuskuntien osuuskunnan / edustajiston kokoukset 2021
2.2.2021
Miten kotieläintilan vesihuolto toimii poikkeustilanteissa?
https://maatilanpellervo.fi/2021/01/28/miten-kotielaintilan-vesihuolto-toimii-poikkeustilanteissa/
2.2.2021
Tietoa vedenjakelualuiden tallentamisesta paikkatietomuotoon
Uuden juomavesidirektiivin myötä vesilaitoksille tulee lisää velvoitteita. Tämä koskee myös kaikkia vesiosuuskuntia, jotka toimittavat vettä yli 10m3/vrk tai yli 50 henkilön tarpeisiin. Vuoden 2023 alusta alkaen, ilman siirtymäaikaa, pitää vedenkäyttäjillä olla pääsy tietoverkossa vettä toimittavan laitoksen viimeisimmän valvontatutkimuksen vedenlaatutietoihin.
Vesiosuuskuntien ja terveystarkastajien työn helpottamiseksi uuden direktiivin vaatimus on tarkoitus hoitaa kansallisella järjestelmällä vesi.fi-palvelun kautta (https://www.vesi.fi/). Palvelusta veden käyttäjät saisivat oman osoitetietonsa perusteella vedenlaatutiedot näkyviin. Tarvittavat vedenlaatutiedot tallennetaan terveydensuojeluviranomaisten toimesta tai näytteenoton siirtopalvelun kautta VATI-tietokantaan, mistä ne linkittyvät rajapinnan kautta Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään vesi.fi -palveluun. Jotta tämä on mahdollista, pitää vesilaitoksen määrittää vedenjakelualueensa paikkatietomuotoon.
Vedenjakelualue on eri asia kuin toiminta-alue tai verkostokartta. Vedenjakelualue kannattaa määrittää mahdollisimman tarkasti, mielellään kiinteistörajojen mukaan. Haja-asutusalueella kiinteistörajojen noudattaminen ei ole niin tarkkaa kuin taajama-alueella. Tärkeintä on, että ne kiinteistöt, joille vesiosuuskunta toimittaa vettä, ovat piirrettävän alueen sisällä. Vedenjakelualueen reunalla olevien suurten kiinteistöjen osalta riittää, että asuinrakennukset ovat mukana vedenjakelualueessa. Tarkennuksia muihin toimitettaviin tietoihin vedenjakelualueesta rajauksien viivojen lisäksi löytyy tietopyynnön liitteen 3 alusta.
Koska kaikilla vesilaitoksilla ei ole mahdollisuutta tallentaa vedenjakelualuetta paikkatietomuotoon, tarjoaa sosiaali- ja terveysministeriö paikkatietomuunnoksen, jos vedenjakelualueen tallentaa esim. kartalle piirrettynä annettuun päivämäärään mennessä (28.2.2021 mennessä, jos vedenjakelualueelle toimitettava vesimäärä >1000 m3/vrk, 31.3.2021 mennessä, jos 100 – 1000 m3/vrk ja 30.4.2021 mennessä, jos 10-100 m3/vrk).
Teknisistä syistä johtuen huhtikuun jälkeen mukaan sosiaali- ja terveysministeriön osuuskunnille maksuttomaan palveluun ei enää pääse, ja vuoden 2022 loppuun mennessä vesilaitoksen pitää joko itse omalla kustannuksellaan hoitaa vedenjakelualueiden saattaminen paikkatietomuotoon tai ylläpitää kotisivuja, joille päivitetään jatkuvasti ajantasaiset vedenlaatutiedot ja muut uudessa direktiivissä vaaditut tiedot kuten vedenlaatumuuttujien ylityksiin liittyvät mahdolliset terveyshaitat ja terveyshaittojen torjumiseen liittyvät suositukset. Tarkka listaus EUn vaatimista tiedoista omilla verkkosivuilla löytyy tietopyynnön liitteestä 6.
Eli nyt kannattaa toimia, mikäli ei halua rakentaa, ylläpitää ja maksaa omia kotisivuja ja huolehtia tietojen päivittämisestä. Lisätietoja saa tarvittaessa paikalliselta terveystarkastajalta. Myös SVOSK auttaa jäseniään resurssien puitteissa.
Lisätietoa ja edellä olevassa tekstissä mainitut liitteet löytyvät https://www.valvira.fi/ymparistoterveys/terveydensuojelu/talousvesi (pitää rullata sivua noin puoleen väliin)
7.12.2020
Ennakkotietoa tulevan juomavesidirektiivin vaatimuksista: PAIKKATIETO
7.12.2020
Kansallisen vesihuoltouudistuksen visio ja toimenpideohjelma lausunnolle
Suomessa aloitetaan vuonna 2021 kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttaminen. Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille uudistuksen vision sekä toimeenpano-ohjelman luonnoksen. Luonnoksessa on listattu vesihuollon kymmenen keskeisintä kehittämistarvetta lähivuosille.
Vesihuoltouudistuksen tavoitteena on varmistaa kaikille turvallinen ja laadukas vesihuolto sekä edistää vesihuollon energia- ja resurssitehokkuutta. Tavoitteena on myös alan ilmastoneutraalius. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää, että uusin teknologia ja kiertotalouden ratkaisut otetaan entistä paremmin käyttöön.
Vesihuoltolaitoskentän hajanaisuus on yksi toimialan suurimmista haasteista. Vesihuoltolaitoksia on 1 100, mutta noin 80 suurinta toimijaa tuottaa noin 80 prosenttia kaikista palveluista. Monilla pienemmillä vesihuoltolaitoksilla on pulaa sekä osaajista että resursseista.
Myös toimintaympäristö on muuttunut huomattavasti. Ilmastonmuutos aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä, jotka vaikeuttavat sähkönsaantia ja vaarantavat näin vedentuotannon ja jakelun sekä jätevesien käsittelyn. Kuntatalouden haasteet saattavat puolestaan luoda paineita hakea lisätuloa luopumalla osittain tai kokonaan vesihuollon omistajuudesta. Myös kiristyvä EU-lainsäädäntö on tuonut uusia velvoitteitta esimerkiksi riskienhallintaan ja energiatehokkuuteen.
Vesihuoltouudistuksen visio ja toimeenpano-ohjelman luonnos on valmisteltu sidosryhmäyhteistyönä. Lausuntoaikaa on 31.1.2021 saakka.
Lausuntopyyntö ja luonnos ohjelmaksi (mmm.fi/lausunnolla)
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä: neuvotteleva virkamies Katri Saukkonen, p. 0295 162 241, katri.saukkonen(at)mmm.fi
Kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelmaluonnos suomeksi
Kansallisen vesihuoltouudistuksen ohjelmaluonnos ruotsiksi
29.9.2020
Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjapäätös liittymisvelvollisuudesta vapauttamisesta
https://www.kho.fi/fi/index/paatokset/vuosikirjapaatokset/1600841854875.html
29.9.2020
Vesihuollon tietojärjestelmä tarjoaa kätevän työkalun vesiosuuskunnille
Vesihuollon tietojärjestelmä tarjoaa kätevän työkalun vesiosuuskunnille
27.7.2020
Vesihuoltolain muutostarpeita arvioidaan valmistuneiden selvitysten pohjalta.
Juuri valmistuneet selvitykset vesihuoltolain toimivuudesta ja valvontamalleista muualla Euroopassa osoittavat, että vesihuollon toimivuus vaatii riittävän vahvat vesihuoltolaitokset sekä tehokkaan omistajaohjauksen ja valvonnan. Lainsäädännön muutostarpeita harkitaan syksyllä selvitysten pohjalta. Lainsäädännön tarkistamisen ohella etsitään keinot osaamisen varmistamiseen ja saneerausvelan hoitoon.
Lue lisää: https://mmm.fi/-/vesihuoltolain-muutostarpeita-arvioidaan-valmistuneiden-selvitysten-pohjalta
22.6.2020
Vesihuollon toimintaedellytysten turvaaminen korona-epidemian johdosta
COVID-19 epidemian johdosta valtion 2020 II lisätalousarviossa on varattu määrärahaa vesihuollon toimintaedellytysten turvaamiseksi. Rahoituksella on tarkoitus turvata vesihuollon toimintaedellytyksiä korona-epidemian aikana tukemalla vesihuoltolaitoksia esimerkiksi henkilöstövajeen korvaamisessa. Määrärahaa saa käyttää vesihuollon toimijoille myönnettäviin avustuksiin. Vuoden 2020 II lisätalousarviossa on avustuksiin varattu 1,0 M €.
Lisätietoa http://www.ely-keskus.fi/web/ely/vesihuoltolaitosten-koronatuet
6.5.2020
Osuuskunnan ja edustajiston kokouksia koskeva poikkeuslaki hyväksyttiin
6.4.2020
Osuuskunnan kokousten ja edustajiston kokousten siirtäminen
20.3.2020
Osuuskunnan hallinnon kokoukset koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa
14.3.2020
Tiedote koronavirukseen varautumisesta vesihuollossa on julkaistu:
19.1.2020
Suomen Vesihuolto-osuuskunnat mukaan kansallisen vesihuoltouudistuksen toteuttamiseen. Lisää tietoa Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta .
*************************
14.10.2019
Valtakunnalliset vesiosuuskuntapäivät lähestyvät
**************************
Arkisto
4.2.2019
Uudet vesiosuuskunnan mallisäännöt on laadittu yhteistyössä Osuustoimintakeskus Pellervo ry:n, Suomen vesihuolto-osuuskunnat ry:n (SVOSK), Kannuksen vesiosuuskunnan ja Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n edustajien kanssa. Mallisäännöt on tarkistettu PRH:ssa tammikuussa 2019.
Mallisäännöt soveltuvat kaikille vesiosuuskunnille olipa kyseessä vesihuoltolain mukainen vesihuoltolaitos tai muu vesiosuuskunta. Soveltamiseen ei myöskään vaikuta, mitä vesihuoltopalveluita vesiosuuskunta tarjoaa.
Mallisäännöissä on määräykset keskeisistä vesiosuuskunnan hallintoon ja pääomarakenteeseen liittyvistä asioista. Ne on tarkoitettu avuksi ja ohjeeksi harkittaessa vesiosuukunnan perustamista tai sääntöjen muutosta, ei orjallisesti kopioitavaksi. Tärkeintä on ymmärtää jokaisen vesiosuuskunnan omat tarpeet.
Suomen Ympäristökeskuksen tiedote 23.11.2018:
Lounais-, Länsi- ja Keski-Suomessa pohjaveden pinnat alhaalla, yksittäisissä kaivoissa vesi voi kevääseen mennessä loppua.
Lounais- , Länsi- ja Keski-Suomessa on aiheellista arvioida veden säästämistarvetta, koska kuivuusjakso jatkuu yhä eivätkä pohjavesivarastot luultavasti ehdi täydentyä ennen talvea. Pohjavedenpinnat ovat vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen alhaalla.
Pohjaveden pinnat saattavat ensi keväänä olla paljon keskimääräistä alemmalla tasolla, jos pysyvä talvinen sää alkaa tänä vuonna aikaisin kuten nyt näyttää todennäköiseltä. Kun maa jäätyy ja sade tulee lumena, pohjavettä ei enää juurikaan muodostu ja pohjaveden pinnat alkavat laskea kulutuksen ja pohjavesivalunnan mukaisesti. Tällöin on aiheellista arvioida veden säästämistarvetta ja laatua, joka voi heikentyä kuivuusjaksojen takia.
Koko tiedote löytyy osoitteesta http://www.syke.fi/fi-FI/content/48557/25989